Eredivisie

Ajax wervelt aan de hand van Tadic langs Emmen

Ajax heeft tegen FC Emmen de eerste Eredivisie-zege van het seizoen geboekt. Na het gelijkspel tegen Vitesse rekenden de Amsterdammers wel af met Emmen: 5-0.

Al binnen de minuut had Ajax op voorsprong kunnen staan, maar David Neres trof slechts de paal na een fraaie steekpass van Tadic. Aangever Tadic, die de voorkeur kreeg boven Kasper Dolberg in de spits, was daarna betrokken bij nagenoeg elke gevaarlijke aanval van Ajax.

Nadat Tadic opnieuw Neres in kansrijke positie had gebracht (redding Dennis Telgenkamp), was Donny van de Beek wel trefzeker op aangeven van de Serviër: 1-0. Van de Beek schoof de bal gedecideerd in de korte hoek na een inspeelpass van Hakim Ziyech en een gevoelige kaats van Tadic.

Van de Beek was bij de 2-0 van Ajax aangever in plaats van afmaker. De doelgerichte middenvelder werd nota bene uit een counter perfect vrijgespeeld door een onzelfzuchtige Nicolás Tagliafico en David Neres, maar zag Hakim Ziyech er nog beter voorstaan. Ziyech schoot vervolgens via het been van Michael de Leeuw binnen. Slechts een minuut na rust was het verschil zo gemaakt door Ajax.

Ajax voert score op

Emmen voetbalde in de restant van het duel aardig mee, maar werd net als voor rust niet echt gevaarlijk. De gasten kwamen onder aanvoering van de sterke dribbelaar Nikolai Laursen wel op de helft van Ajax, maar het ontbrak vaak aan rust in de buurt van het doel van de Amsterdammers.

Ajax wist wel met de ruimtes die er kwamen in de tweede helft. Telgenkamp voorkwam een doelpunt van invaller Promes, maar kon alleen maar toekijken hoe Tadic alsnog de 3-0 maakte uit de rebound. De Serviër evenaarde daarmee Ajax-iconen Johan Cruijff en Jari Litmanen, door in elf thuisduels op rij te scoren.

Huntelaar verzorgde vervolgens het slotakkoord met een slim puntertje na een assist van Promes en een kopbal over Telgenkamp. Bij de 5-0 kon de VAR niet met zekerheid vaststellen dat Huntelaar buitenspel stond in aanloop naar het doelpunt. Ajax kan zich met de zege op zak gaan richten op het Europese duel met PAOK. (FOX Sports)