Eredivisie

AZ gooit titelrace open na knappe zege bij Ajax

AZ heeft de titelrace compleet opengegooid met een indrukwekkende 0-2 overwinning bij Ajax. De runner-up poetste met de zege, die veel hoger had kunnen uitvallen, de achterstand ten opzichte van de koploper weg en staat nu gelijk in punten met Ajax.

Ondanks de topposities op de ranglijst, was de strijd tussen Ajax en AZ op voorhand ook een duel tussen twee zoekende ploegen. Ajax had vier van zijn laatste acht Eredivisie-duels verloren, terwijl AZ in de helft van zijn laatste zes competitiewedstrijden het onderspit had gedolven. Daarnaast kenden beide clubs afgelopen donderdag een teleurstellend einde van hun Europese campagnes.

Ajax kreeg in de aanloop naar het duel wel een opsteker met de terugkeer van Hakim Ziyech. De spelmaker had de laatste twee duels met Getafe en Heracles Almelo gemist wegens een kuitblessure. Quincy Promes had een basisplaats, nadat hij tegen de Spanjaarden was ingevallen. Ryan Babel was niet wedstrijdfit en zat niet bij de selectie.

Cadeautje

Het goede gevoel bij Ajax vanwege de rentree van de supercombi Ziyech - Promes verdween echter na vier minuten als sneeuw voor de zon. Daley Blind leverde de bal zomaar in bij Fredrik Midtsjø én hief buitenspel op toen de Noor Myron Boadu wegstuurde. De spits nam het cadeautje gretig aan en tekende alweer voor zijn vijfde treffer tegen de traditionele top drie van het seizoen: 0-1.

Midtsjø was zelf na twintig minuten dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Oussama Idrissi presenteerde de middenvelder met een grote kans, maar André Onana had een knappe redding in petto.

Onana

Ajax, dat in de tweede minuut nog Marco Bizot had getest, wist de AZ-keeper in het vervolg van de eerste helft zelden nog aan het werk te zetten. Afgezien van een paar halve schietkansen en een kopbal van Dusan Tadic kwam Ajax niet in de buurt van de gelijkmaker. De thuisploeg had bovendien mazzel dat de achterstand voor rust niet opliep; oud-Ajacied Dani de Wit knalde langs de verkeerde kant van de kruising en Boadu werd net nog gedwarsboomd door Onana.

De Ajax-keeper moest in de openingsfase van de tweede helft opnieuw in actie komen. Idrissi stuurde Sergiño Dest het bos in, maar zijn van richting veranderde inzet werd knap gepareerd door Onana.

Idrissi

Na ruim een uur was de doelman wel kansloos, nadat de vogelvrije Idrissi de bal binnenknalde. Dit keer stak de VAR echter een stokje voor de goal vanwege hands van Boadu in de aanloop naar de treffer. Boadu lobde de bal even later in kansrijke positie over het doel.

Twintig minuten voor tijd liet Ajax zich nog even zien met twee kopballen van Nicolás Tagliafico, maar twee minuten later gooide AZ prompt de wedstrijd in het slot. Een fraaie lange bal van Teun Koopmeiners werd op waarde geschat door Idrissi en de aanvaller rondde af met een schitterende boogbal over Onana: 0-2.

Ajax probeerde uit alle macht nog wat te forceren, maar wist geen moment aanspraak te maken op meer. (FOX Sports)