Eredivisie

AZ medekoploper na ruime zege in zondagavondduel

AZ heeft in de afsluiter van de eerste Eredivisie-speelronde Fortuna Sittard van zich afgeschud. De Alkmaarders rekenden in de tweede helft simpel af met de Limburgers: 4-0.

De ploeg van trainer Arne Slot is daarmee de eerste koploper van het nieuwe Eredivisie-seizoen. Zij het op basis van het alfabet, sc Heerenveen heeft namelijk hetzelfde doelsaldo.

Bij AZ ontbrak middenvelder Guus Til. De aanvoerder van de Alkmaarders zat niet bij de selectie wegens een op handen zijnde vertrek naar Spartak Moskou.

BOADU WAARDEVOL

Voor rust deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder. Enkele kansen bleven onbenut en zodoende stond bij rust de brilstand nog op het scorebord.

Na rust leidde AZ Fortuna in zes minuten naar de slachtbank. Een gelukkige goal van Vlaar zorgde in de 53ste minuut voor de bevrijdende 1-0. Myron Boadu gaf kort daarna de assist op Oussama Idrissi bij de 2-0 en schoot, op aangeven van Calvin Stengs, zelf de derde binnen.

Yukinari Sugawara speelde zijn eerst Eredivisie-duel voor AZ en luisterde zijn basisdebuut op met een doelpunt: 4-0. De Japanner speelde als rechtsback, omdat vaste kracht Jonas Svensson niet fit genoeg was om te spelen.

Een mooi moment in de wedstrijd was het eerbetoon aan Fernando Ricksen. De oud-speler van beide ploegen lijdt aan de ziekte ALS. (FOX Sports)