Eredivisie

Ex-Eredivisie Speler van de Week: Arkadiusz Milik

Deze week is Arkadiusz Milik de ex-Eredivisie Speler van de Week. De ex-Ajacied maakte afgelopen weekend de openingstreffer al na negen minuten in het duel met SPAL. Hiermee heeft hij in totaal 30 doelpunten gemaakt voor Napoli in de Serie A. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een teleurstellende 1-1 gelijkspel.

De Poolse spits scoorde een fraaie goal buiten de zestien na een solo van Braziliaanse middenvelder Allan. Milik bleef de hele wedstrijd gevaarlijk met zijn schoten, maar het mocht uiteindelijk niet genoeg zijn om er met de overwinning van door te gaan. In totaal had hij er 8 gelost, waarvan er 4 op doel gingen. In beide categorieën had niemand anders zo hoog gescoord in de Serie A afgelopen speelronde. Daarnaast had hij 10 balcontacten in het strafschopgebied van SPAL en 27 passes. Napoli staat momenteel vierde na negen wedstrijden en moet daarmee Juventus, Inter en Atalanta voor zich houden.

Milik is in de zomer van 2016 naar Napoli verhuist, maar mede door blessures heeft hij lang niet alle wedstrijden gespeeld. In de wedstrijden die hij wél speelde heeft de 25-jarige spits een goede indruk achtergelaten. Sinds zijn transfer naar de club in Napels heeft hij gemiddeld de minste minuten nodig om een doelpunt in de Serie A te maken van alle spelers met minstens tien treffers, namelijk 121 minuten per doelpunt. Ciro Immobile (Lazio Roma) komt dicht in de buurt met 122 minuten per doelpunt, waarbij hij sinds het seizoen 2016/17 maar liefst 77 doelpunten heeft gemaakt. Daarna volgt Napoli-teamgenoot Dries Mertens die 128 minuten per doelpunt nodig heeft (66 doelpunten in totaal), ex-Inter Milan spits Mauro Icardi (huidig bij Paris-Saint Germain) had gemiddeld 129 minuten nodig per doelpunt (64 in totaal) en Cristiano Ronaldo neemt vooralsnog de vijfde plek in met 133 minuten per doelpunt en heeft 25 keer raak geschoten bij Juventus.

In 2014 werd Milik voor een jaar verhuurd aan Ajax waarbij een optie tot koop beschikbaar was. In het seizoen 2014/15 scoorde hij 11 keer en gaf 4 assists in 21 duels en werd hij permanent overgenomen. In het seizoen daarna, zijn laatste seizoen bij Ajax, was hij 21 keer trefzeker en goed voor 7 assists in 31 Eredivisieduels.