Eredivisie

Ex-Eredivisie Speler van de Week: Kelvin Leerdam

De ex-Eredivisie Speler van de Week is Kelvin Leerdam. De voormalig speler van Vitesse en Feyenoord was afgelopen weekend belangrijk in de finale van de MLS Cup. Met het openingsdoelpunt was hij trefzeker voor Seattle Sounders in de met 3-1 gewonnen wedstrijd van Toronto FC, waar een andere ex-Eredivisiespeler in de basis stond: Michael Bradley (ex-sc Heerenveen).

In de 57e minuut scoorde Leerdam het eerste doelpunt van de wedstrijd. De bal leek in eerste instantie naast te gaan, maar via een verdediger van Toronto FC vloog de bal er toch in. Vervolgens scoorde Seattle nog twee keer met Romero en Ruidiaz. In de 93e minuut scoorde invaller, en tevens ex-AZ spits, Jozy Altidore voor Toronto, maar de wedstrijd was al gespeeld.

Met deze overwinning mag Seattle Sounders zich kampioen van Amerika noemen. Het was de derde finale in de laatste vier jaar voor The Sounders. De 29-jarige vleugelverdediger was dit seizoen sowieso van grote waarde: Leerdam speelde 33 wedstrijden en was daarin goed voor zes doelpunten en twee assists. Geen verdediger maakte dit MLS-seizoen meer goals dan hij, of was betrokken bij meer goals dan de Nederlander.

Voor Leerdam was het de tweede hoofdprijs in zijn carrière, na het winnen van de KNVB beker met Vitesse in 2017. Hij speelde sinds het seizoen 2008/09 in de Eredivisie, waarin hij bij Feyenoord voor de eerste vijf seizoenen speelde. In die vijf seizoenen kwam hij 99 keer in actie voor de ploeg uit Rotterdam en daarin was hij goed voor 4 doelpunten en 10 assists. Vervolgens verhuisde hij naar Vitesse, om daar 91 keer in actie te komen (verdeeld over vier seizoenen). Hij scoorde 12 keer en gaf 8 assists. In totaal speelde hij 190 eredivisiewedstrijden en was hij direct betrokken bij 34 doelpunten (16 goals + 18 assists).

De samenvatting van Seattle Sounders - Toronto FC is op FOXSports.nl te bekijken.