Eredivisie

Tadic schiet Ajax in absolute slotfase naast PSV

PSV en Ajax hebben de topper in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld. Eran Zahavi schoot in de eerste helft PSV op een voorsprong met een schitterende vrije trap. In de blessuretijd schoot Ajax-captain Dusan Tadic Ajax langszij.

Bij de eerste twee duels tussen PSV en Ajax was het krachtsverschil klein. In januari werd het bij het competitieduel, na een vroege 2-0 voorsprong voor PSV, 2-2. De Amsterdammers wonnen het bekerduel in februari met 2-1.

Na het duel in de beker zette Ajax de stijgende lijn door, terwijl de ploeg van Roger Schmidt een aantal tegenslagen kreeg te verwerken. De Eindhovenaren lieten een zege glippen bij ADO Den Haag (2-2) en werden uit de Europa League gekegeld door het Griekse Olympiakos.

Het was dan ook Ajax dat met het meeste vertrouwen aan het duel begon tegen PSV, dat aantrad zonder de buiten de selectie gelaten Mohamed Ihattaren. In de openingsfase oogde de thuisploeg onzeker. Jordan Teze redde de Eindhovenaren met een uiterste poging maar de openingstreffer van Ajax bleef uit.

PSV knokte zich in een rommelige eerste helft terug in de wedstrijd en sloeg zelf toe via vrijetrappenspecialist Eran Zahavi. De Israëlier die ook tegen Olympiakos op schitterende wijze scoorde uit een vrije trap, krulde de bal over de muur, Maarten Stekelenburg bleef aan de grond genageld.

Ten Hag grijpt in

Ajax-trainer Erik ten Hag was duidelijk niet tevreden en wisselde vroeg. Perr Schuurs verving Devyne Rensch in de rust en enkele minuten later kwamen ook David Neres en Mohammed Kudus in de ploeg. Ook na rust was het spelbeeld hetzelfde. Beide ploegen waren onzuiver en oogden, na midweekse Europese duels, vermoeid.

PSV kwam er steeds minder vaak uit en Ajax begon twintig minuten voor tijd aan te dringen. Schmidt greep in een bracht de snelle Yorbe Vertessen voor Ryan Thomas. Met een gevaarlijke counter dacht de 20-jarige Belg de 2-0 binnen te koppen. In de actie daarvoor nam Vertessen de bal echter met zijn arm mee, waardoor scheidsrechter Danny Makkelie de goal afkeurde na ingrijpen van de VAR.

PSV kwam er daarna met snelle counters uit. In de absolute slotfase kreeg Ajax een penalty. Een poging van Davy Klaassen kwam op de hand van Denzel Dumfries waarna Makkelie naar de penaltystip wees. Dusan Tadic faalde niet vanaf elf meter. Tadic en Dumfries maakten daarna, in een hectische slotfase, ruzie met elkaar. Beide spelers moesten door ploeggenoten in bedwang worden gehouden.

De voorsprong van Ajax op PSV blijft zo zes punten en Ajax heeft nog een wedstrijd meer te spelen.