Eredivisie

Boadu beslist topper AZ - Ajax met rake kopbal in slotminuut

AZ heeft een succesvolle aanval geplaatst op de koppositie van Ajax. In Alkmaar sloeg Myron Boadu in de slotminuut toe: 1-0. De Amsterdammers verliezen daarmee voor het eerst in precies twintig jaar drie keer op rij.

AZ had alles in het werk gesteld om de topper tegen Ajax in het eigen AFAS Stadion af te werken. Na vier maanden lang 'thuiswedstrijden' te hebben gespeeld in Den Haag kon de ploeg van Arne Slot weer rekenen op steun van het eigen publiek in Alkmaar.

De thuisploeg zette het sterk gewijzigde Ajax in de openingsfase onder druk zonder echt tot grote kansen te komen. Myron Boadu brak door na een fout van Razvan Marin, maar onder druk van Lisandro Martínez schoot de jonge aanvaller naast.

Marin was één van de nieuwe namen in de opstelling van Erik ten Hag. De Ajax-coach moest stellen zonder Daley Blind en Sergiño Dest. Nicolás Tagliafico nam - niet geheel fit - plaats op de bank. Vooral de afwezigheid van Blind kwam hard aan voor Ajax, ook omdat er nader onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van de leider van de defensie.

Ajax neemt regie over

De Amsterdammers kwamen zonder schade door de openingsfase en vochten zich in de eerste helft in de wedstrijd. In het geval van Hakim Ziyech letterlijk; de vedette van Ajax kreeg het aan de stok met Owen Wijndal. Scheidsrechter Danny Makkelie liet het opstootje onbestraft.

Ziyech liet zich ook aan de bal gelden. In de 36ste minuut schoot hij de bal net langs de verre paal. In een fase waarin Ajax sterker was, schoot Donny van de Beek net naast na een aanval via middenvelder Edson Álvarez en spits Klaas-Jan Huntelaar.

Winnende treffer Boadu

Ook na rust behield Ajax in eerste instantie de controle. Ziyech, Huntelaar en Schuurs lieten mogelijkheden liggen op de 0-1. Ook AZ werd gevaarlijk, maar Boadu struikelde in kansrijke positie en een indraaiende hoekschop van Fredrik Midtsjø waaide net voorlangs. De 0-0 leek een feit tot Boadu in de slotminuut alsnog de 1-0 binnenknikte na een corner.

AZ komt op gelijke hoogte met Ajax en staat na zeventien speelrondes op hetzelfde aantal punten (41) in de Eredivisie als in het kampioensjaar 2008/09.