Eredivisie

Tien feiten over de waanzinnige Klassieker

Het was in alle opzichten een memorabele editie van Feyenoord - Ajax. Hieronder de opvallendste feiten over Feyenoord en Ajax in de Klassieker nog een keer op een rij.

De 6-2 van Feyenoord was niet de grootste zege ooit in de Klassieker, maar de score en het wedstrijdverloop zijn zelden vertoond bij een wedstrijd tussen de aartsrivalen.

Feyenoord opvallend productief

Feyenoord scoorde voor het eerst sinds 29 november 1964 zes keer tegen Ajax in de Eredivisie. Op die dag eindigde de wedstrijd in 9-4. Hans Venneker scoorde vijf keer.

Jens Toornstra leidde de wederopstanding van Feyenoord in met zijn derde doelpunt in een Klassieker. Op het moment dat het 1-1 stond, had hij meer gescoord tegen Ajax dan al zijn teamgenoten bij elkaar.

De Rotterdammers zorgden samen met Ajax voor een opvallend productieve eerste helft. De laatste keer dat er voor rust vijf goals vielen van een Eredivisie-klassieker was op 22 oktober 1995.

Robin van Persie scoorde zowel voor als na rust. Hij werd daarmee de oudste speler (35 jaar en 174 dagen) ooit met twee goals in de Klassieker in de Eredivisie.

De winst op Ajax betekende voor Feyenoord de 1200e zege in de Eredivisie.

Ajax ongekend zwak

Ajax lijdt de grootste nederlaag in de Eredivisie sinds 22 september 2013 (toen PSV-Ajax 4-0).

De Amsterdammers hadden 44 procent balbezit in de eerste helft, in ieder ander Eredivisie-duel had Ajax over de hele wedstrijd minimaal 55 procent balbezit dit seizoen.

Ajax verloor tot zondag slechts één van de laatste 33 Eredivisie-Klassiekers waarin de Amsterdammers de openingstreffer maakten.

De club uit Amsterdam incasseerde in 2019 al meer goals (10) dan in de eerste zeventien Eredivisie-duels dit seizoen (8).

Voor de tweede keer in de historie van de Eredivisie incasseerde Ajax in twee opeenvolgende wedstrijden minstens vier tegengoals. De andere keer dat het de Amsterdammers overkwam was in 1959. (FOX Sports)