Eredivisie

Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen

Wanneer er aan het einde van het seizoen lijstjes worden opgemaakt van spelers met de meeste Eredivisiewedstrijden en minuten, zijn het altijd weer de keepers die zich melden. Geen positie is immers minder aan rotatie onderhevig. Maar zolang als Sergio Padt inmiddels onafgebroken het doel van FC Groningen verdedigt, dat is toch wel bijzonder.

Sergio Padt maakte op 10 augustus 2014 zijn Eredivisiedebuut in het doel van de Groningers en is sindsdien daar eigenlijk nooit meer weggeweest. In totaal speelde de 30-jarige doelman sindsdien meer Eredivisieduels dan elke andere speler (227), op ruime afstand gevolgd door oud-teamgenoot Bryan Linssen (205). In de laatste zes seizoenen miste hij zelfs geen enkele wedstrijd (of minuut). De laatste keer dat Sergio Padt een wedstrijd niet speelde was op 17 mei 2015, toen een andere keeper een record scherper stelde. Jelle ten Rouwelaar was namelijk op dat moment bezig met zijn laatste Eredivisiewedstrijd voor NAC Breda, na zeven seizoenen op rij elke wedstrijd voor de Bredanaren te hebben gespeeld (238). Dat is tot op de dag van vandaag het record voor een speler bij een club in de Eredivisie.

*Lopende reeks

Pikant in het geheel is dat Padt onder normale omstandigheden die 238 ook had aan kunnen tikken. In mei 2015 besloot hij de speeltijd in speelronde 33 en 34 te gunnen aan collega-keeper Peter van der Vlag nadat FC Groningen via bekerwinst (2-0 winst op PEC Zwolle) reeds Europees voetbal had behaald. Daarmee doorbrak de keeper een reeks van 32 opeenvolgende Eredivisieduels voor de club. En dan was daar nog 2019/20, waar de pandemie de competitie van acht speelronden beroofde. Desalniettemin kan Padt met minuten tegen PEC een gedeelde vierde plek in het bovenstaande rijtje zekerstellen. Een aanval op de namen boven hem zit er niet in, aangezien de keeper inmiddels heeft getekend bij het Bulgaarse Ludogorets.