Eredivisie

Ajax met speels gemak langs Sparta bij basisrentree Kudus

Ajax heeft in eigen stadion, ondanks twee tegengoals, probleemloos afgerekend met Sparta Rotterdam. Mede door twee goals van de gretige Sébastien Haller en een doelpunt van Mohammed Kudus, die zijn basisrentree maakte, werd het 4-2.

Februari was buiten het veld geen goede maand voor Ajax, maar binnen de lijnen verloopt alles naar wens. Na een bekerzege op PSV en winst in uitduels bij Heracles (2-0) en Lille (2-1) was ook Sparta niet opgewassen tegen de ploeg van Erik ten Hag.

Duel voor rust beslist

De bezoekers leken met vijf verdedigers het eerste kwartier zonder schade door te komen, maar Sébastien Haller sloeg in de veertiende minuut toch nog toe. Na een mooie pass van uitblinker Lisandro Martinez en een voorzet van Dusan Tadic kon de Fransman eenvoudig toeslaan.

Tadic dacht zelf de 2-0 te maken na goed voorbereidend werk van Antony, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel van de Braziliaan. De tweede en derde treffer vielen alsnog in de eerste helft. Haller scoorde met een kopbal van dichtbij, Perr Schuurs, die weer eens mocht starten in de basiself, met een droge knal van afstand uit een vrije trap.

Kudus

Halller kreeg in de tweede helft nog de kans om zijn hattrick te voltooien maar schoot net over. Mohammed Kudus kwam na rust wel tot scoren. De Ghanees, die eindelijk weer fit genoeg was om weer aan de aftrap te verschijnen, schoot met links binnen na een assist van Tadic. Aangever Tadic controleerde de bal perfect na een pass invaller David Neres en bood Kudus een niet te missen kans.

De vreugde van de doelpuntenmaker was van korte duur, negen minuten na de goal zat de Ghanees langs de kant met een zak ijs op zijn knie. Hij werd vervangen door de jarige Davy Klaassen.

Gravenberch vs. Gravenberch

Na de vierde tegentreffer liet Sparta de schade niet verder oplopen. De bezoekers, die in de eerste helft al wat mogelijkheden onbenut hadden gelaten, scoorden zelfs nog twee keer tegen via Danzell Gravenberch.

De spits van Sparta schoof de bal in de 53ste minuut langs Ajax-doelman Maarten Stekelenburg en sloeg in de slotfase nog een keer toe. Danzell troefde daarmee zijn negen jaar jongere broer Ryan af. De 18-jarige Ajax-middenvelder kwam niet tot scoren.

Blik op Europa League en topper

Ajax nam duidelijk gas terug in de tweede helft. De Amsterdammers waren misschien in het achterhoofd al bezig met de return tegen Lille in de Europa League, dat duel wordt op donderdag gespeeld. Door de zege op Sparta neemt Ajax wel weer afstand van PSV, dat eerder op de dag won van Vitesse. Het verschil in aanloop naar de topper PSV - Ajax van volgende week zondag is zes punten, maar de Eindhovenaren hebben al wel een wedstrijd meer gespeeld.