Maatschappelijk

De mannen van Frion, onmisbaar bij PEC Zwolle

Iedere Eredivisieclub heeft een groep mensen aan zich gebonden die heel belangrijk, maar onzichtbaar werk doet. PEC Zwolle heeft deze groep in de spotlights gezet door een mini-documentaire te maken. Hierin wordt ingezoomd op de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van de ‘mannen van Frion’ en hoe ze een belangrijk onderdeel vormen van de club.

Elf mannen steken vijf dagen per week hun ziel en zaligheid in het onderhoud van het MAC³PARK stadion van PEC Zwolle. Dit wordt sinds 2004 gedaan, maar liefst vijftien jaar lang. De onderhoudsploeg bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en hierdoor speelt PEC Zwolle een belangrijke rol op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid.

“In 2003 zijn de gesprekken tussen Frion en PEC Zwolle begonnen. Een jaar later hebben we daadwerkelijk een start gemaakt”, zegt Peter Boitelle, begeleider van de mannen van Frion. In het begin bestond het team nog maar uit een kleine groep en waren de werkzaamheden nog simpel, sindsdien heeft zich dat uitgebreid in een grotere groep en zijn er steeds meer werkzaamheden bijgekomen.

De taken bestaan nu onder andere uit toiletten schoonmaken, lampen vervangen, afval in en rondom het stadion opruimen, ballen oppompen voor de jeugdteams en de stoeltjes in het stadion schoonmaken.

Deel van de club

Inmiddels is de groep ook volledig geïntegreerd binnen de club. “Soms moet ik naar de kleedkamer om de tassen op te halen. Dan kom ik binnen en gaat iedereen juichen, mooi man”, zegt Romeo, een van de ‘mannen van Frion’, met een brede glimlach.

Ook PEC Zwolle aanvoerder Bram van Polen is erg blij met de groep: “Die jongens horen echt bij de club, een beetje bij het interieur kun je wel zeggen. Je ziet ze altijd als je op of rondom de club bent. Ik denk dat het leuk is voor die jongens, maar dat het voor ons net zo leuk is. Je hebt altijd lol met ze en ik denk dat het voor hun ideaal werk is in een mooie omgeving.

Droom

PEC Zwolle, PEC Zwolle United en Frion hebben het mogelijk gemaakt om voor mensen met een beperking een van hun dromen te realiseren, namelijk bij hun favoriete voetbalclub werken. PEC Zwolle United is het ‘maatschappelijk hart’ van PEC Zwolle en gebruikt sport om sociaal-maatschappelijke projecten tot stand te laten komen. Frion helpt mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels krijgen al meer dan 1000 mensen ondersteuning bij Frion.

De mannen van Frion zijn in totaal een week lang gevolgd tijdens hun werkzaamheden en hieruit kwam een vierdelige documentaire, die afgelopen maanden te zien was op de social mediakanalen van PEC. De mini-documentaire is terug te zien op YouTube en levert mooie, grappige en ontroerende beelden op.

 

Dit artikel delen