Maatschappelijk

Droom wordt werkelijkheid voor 120 gehandicapte kinderen

Iedere jonge voetbalfan heeft als droom om te spelen voor een professionele voetbalclub. Nu kan dat ook voor kinderen met een handicap. Afgelopen weekend is de Bijzondere Eredivisie gestart en voetballen jongens en meisjes vanaf 10 jaar voor een van de tien deelnemende clubs.

Meer dan 100.000 kinderen in Nederland hebben een handicap. Zij hebben bijvoorbeeld een functiebeperking en/of een visuele handicap. Het is voor deze groep extra belangrijk om te sporten. Sport versterkt namelijk je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen en daarnaast ontmoet je nieuwe vrienden en vriendinnen. Net als ieder ander kind hebben ze de droom om te voetballen voor hun favoriete club. Dankzij de Bijzondere Eredivisie wordt deze droom werkelijkheid. De G-voetballers voelen zich een echte prof. Ze mogen spelen in de stadions én in de tenues van de profclubs, met hun eigen naam achter op het shirt.

Een van de gelukkigen die in het G-team van FC Groningen speelt, Hugo Snip (14), is erg blij met deze competitie: “Ik vind het supercool dat iedereen kan zien dat wij ook goed kunnen voetballen en heel veel plezier hebben.”

Groot verschil

De Bijzondere Eredivisie zorgt dat het G-voetbal een mooie impuls krijgt en sportparticipatie onder kinderen met een handicap gestimuleerd wordt. Op dit moment zijn er ongeveer 5.000 kinderen die G-voetbal beoefenen. Een groot verschil dus met het aantal kinderen in Nederland die geen handicap hebben.

Primeur

De 120 ambitieuze spelers zijn afgelopen weekend begonnen in de allereerste ‘profcompetitie’ ter wereld voor G-voetbal. Er zijn tien clubs die elk een eigen G-team samen hebben gesteld. Deze teams zijn ADO Den Haag, Ajax, De Graafschap, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, Heracles Almelo, sc Heerenveen, VVV-Venlo.

Gerrald Albersen (Heracles Almelo) werd direct enthousiast toen de Bijzondere Eredivisie genoemd werd: “Wij willen graag een voortrekkersrol vervullen in de regio, ook op het gebied van G-voetbal. Wij vinden dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn. Qua faciliteiten zijn wij er niet de organisatie naar om zelf een G-team op de been te brengen. Wij hebben bijvoorbeeld ook geen eigen jeugdopleiding. Maar met dit initiatief van de Bijzondere Eredivisie, is het voor ons een relatief kleine moeite om de G-voetballers, die onder onze vlag gaan spelen, een prachtige competitie en leuke momenten te bezorgen.”

Competitie

Zondag 22 september vonden de eerste wedstrijden plaats. Ajax, FC Emmen, FC Groningen en sc Heerenveen waren aanwezig in Heerenveen, in Venlo waren De Graafschap, Excelsior, Heracles Almelo en VVV-Venlo aan de beurt om de eerste speelronde af te werken. Met veel enthousiasme en onder toezicht van veel toeschouwers werden de wedstrijden gespeeld en beleefde de spelers een geweldige dag, ongeacht de uitslagen. “Winnen is leuk, maar het gaat om het plezier bij de Bijzondere Eredivisie”, zegt VVV-Venlo persvoorlichter en MVO manager Stijn Vullings. “Daarom krijgt iedereen ook een schaal, want iedereen is een winnaar.”

De competitie wordt in toernooivorm gespeeld met verschillende competitierondes. Iedere ronde wordt bij een van de deelnemende profclubs gehouden. De spelers hebben diverse handicaps en zijn van diverse leeftijden. De teams zijn op basis van zorgvuldig uitgekozen criteria samengesteld om een evenwichtige competitie te realiseren.

Wil jij de Bijzondere Eredivisie volgen?

De competitie wordt nauwlettend gevolgd, waardoor de zichtbaarheid van G-voetbal een flinke impuls krijgt. Zo komt er een tv-programma dat vanaf 28 november 2019 elke week voor zes weken lang te zien is op NPO 1 om 22:30 uur. Wil je nu al op de hoogte gehouden worden van de competitie, teams en spelers? De Bijzondere Eredivisie plaatst regelmatig updates over de competitie, uitslagen, etc. op hun website. Ook is er een Youtube kanaal waar alle avonturen van deze helden te volgen zijn en waar de trailer van de Bijzondere Eredivisie ook al te zien is, zie hier:

 

 

Dit artikel delen