Eredivisie

Van tracking- en event data naar een videoserie voor voetballiefhebbers

Wist jij dat er in elke eredivisiewedstrijd meer dan 3,5 miljoen datapunten worden vastgelegd door camera's? Met deze zogeheten trackingdata, aangevuld met event data en speciale wedstrijdbeelden, worden de prestaties van spelers continue gemonitord en geanalyseerd. Hoe gaat dit te werk? En wat kan je met deze data - naast analyseren - nog meer doen? In dit artikel leggen we dat uit. 

Achtergrond: sportieve data in de Eredivisie

Sinds het seizoen 2018/'19 zijn de achttien eredivisiestadions uitgerust met TRACAB trackingsystemen van Chyronhego. Iedere seconde worden er van elke speler en bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd, wat resulteert in meer dan 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd. 

Alle verzamelde tracking data, zoals fysieke-, positie- en tactische data, worden verrijkt met zogeheten event data van Stats Perform. Dit zijn bekende variabelen zoals doelpunten, schoten, passes, balveroveringen en dribbels. Sinds het seizoen 2020/21 worden hier speciale wedstrijdbeelden van Provispo toegevoegd, wat het mogelijk maakt om op basis van geautomatiseerde intelligentie alle spelers te volgen en drie linies altijd in één beeld te brengen.

Het oorspronkelijke doel van dit initiatief is om de eredivisieclubs te ondersteunen met (nieuwe) data-inzichten om de prestaties op het veld te verbeteren. Dit wordt gedaan door alle ruwe data en videobeelden van de verschillende aanbieders op één centraal analyseplatform samen te brengen. Op het analyseplatform van SciSports kunnen trainers, technische directeuren en videoanalisten op één plek alle wedstrijden analyseren, monitoren en vergelijken met andere clubs en zodoende hun eigen prestaties verbeteren.

Zo kan een trainer het aantal gelopen kilometers en sprintsnelheid van alle linksbacks in de Eredivisie inzien (tracking data), het aantal succesvolle passes en balheroveringen vergelijken (event data) en de looplijnen tot op de seconde terugkijken, zelfs als de bal op de andere speelhelft is (camerabeelden).

Door alles samen te brengen is het makkelijker om inzicht te krijgen in alle beschikbare datastromen, waardoor analyses en rapporten eenvoudiger gemaakt kunnen worden. Daarnaast is de Eredivisie in vergelijking tot veel andere voetbalcompetities uniek, omdat de clubs ook alle inzichten van andere clubs in kunnen zien. Deze gezamenlijke aanpak draagt bij aan een hogere kwaliteit van het Nederlandse voetbal en de wedstrijden in de Eredivisie.


Het TRACAB trackingsysteem van in Covebo Stadion - De Koel -

De uitdaging: ontsluiten van data voor voetballiefhebbers 

Er is na elke speelronde een enorme bak aan data over de eredivisiewedstrijden beschikbaar. Deze data wordt door SciSports omgezet in begrijpelijke inzichten over spelers, teams en wedstrijden. Deze inzichten worden wekelijks door de clubs gebruikt om de prestaties op het veld te verbeteren, maar is op dit moment voor geen één voetballiefhebber toegankelijk. Inzichten zoals een vergelijking tussen spelers en teams op basis van spelintensiteit, schoten, uitgespeelde tegenstanders, sprints, totaal afgelegde afstand en meer. 

Floris Goes, Lead Data Scientist bij SciSports, over de grote hoeveelheid beschikbare sportieve data: "Elke eredivisiewedstrijd worden grote hoeveelheden gegevens verzameld via geautomatiseerde volgsystemen en data-analisten. De bewegingen van spelers, de bal en de scheidsrechters wordt 25 keer per seconde gevolgd, wat resulteert in meer dan 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd, meer dan 30 miljoen datapunten per weekend en meer dan 1 miljard datapunten per seizoen. Daarnaast worden er elke wedstrijd meer dan 2.000 events bijgehouden door data-analisten, goed voor bijna 700.000 events elk seizoen."

Met een veranderend (media)landschap en een nieuwe generatie datagedreven en game-minded voetbalfans, was er bij de Eredivisie een behoefte om deze data te ontsluiten voor voetballiefhebbers. Met datagestuurde inzichten willen we de digitale fanbeleving beter maken. Hiervoor hebben we, samen met SciSports, het afgelopen halfjaar een pilot gedraaid met TEN Content Agency. Samen hebben we gewerkt aan een modern en schaalbaar concept voor de internationale voetballiefhebber: de Eredivisie Data Lab. De eerste resultaten van deze samenwerking is een datagedreven videoserie op de social media-kanalen van de Eredivisie, welke hieronder in detail zijn beschreven. 

Van data metrics naar een 'next gen' videoserie

Na elke speelonde wordt er een geautomatiseerd rapport van de top presterende spelers / teams geleverd door SciSports. De uitdaging is om deze geavanceerde data metrics te vertalen in, voor iedereen begrijpbare, voetbaltaal. Om die reden zijn de inzichten uit de data - inclusief alle tracking- en event data - gecategoriseerd in vijf subcategorieën: 

1. Electrified (zogenoemde ‘shockerende’ data inzichten)
2. Powerplay (kracht en impact)
3. Protected (defensieve hoogtepunten)
4. Exploded (snelheid en fitheid)
5. Genius (intelligentie en inzicht)

Als voorbeeld: sc Heerenveen-middenvelder Joey Veerman trok de aandacht in het rapport van speelronde 25 met zijn uitzonderlijke passes. Zo creëerde Veerman 35 passes naar voren (80% van het totaal in die wedstrijd), passeerde hij met zijn passes 38 keer een verdediger, had hij met één pass de grootste opening gecreëerd (57 meter) en creëerde hij 1,7 potentiële doelpunten. Om die reden was Veerman uitgelicht in een 'genius' video (zie hieronder). 


“Niet al onze Eredivisievolgers zijn geïnteresseerd in berichten over data en statistieken", vertelt Michel Dusée, projectmanager bij de Eredivisie. "Om die reden hebben we TEN Content Agency gevraagd om een nieuwe serie maken met video's die onderscheidend, innovatief, herkenbaar en makkelijk te begrijpen zijn voor onze volgers. Wij denken dat dit aardig gelukt is: de video's zijn 'next gen proof', spelers deelden het veelvuldig op hun eigen kanalen. Daarnaast blijkt uit een kort onderzoek dat 70% van onze volgers meer van dit soort video's willen zien."

"We zijn erg trots dat we de statistieken op een innovatieve en aantrekkelijke manier tot leven hebben gebracht", vertelt Jorn Rohde, creatief directeur bij TEN Content Agency. “We werden geïnspireerd door old-school videogames, anime en hypes op sociale media. We wilden laten zien dat de combinatie van gamebeelden met geweldige visuele en geluidseffecten een echte ‘sociale’ dimensie kunnen geven aan het spel waar we allemaal van houden. Voor ons is dit het topje van de ijsberg. We denken dat er veel extra kansen en troeven zijn die we kunnen toevoegen aan deze geweldige Eredivisie Data Lab-serie."

Meer video's uit de serie

Wat vindt jij van de videoserie? Laat het weten via onze social media-accounts! Hieronder zijn meer voorbeelden te bekijken.

Dit artikel delen