Eredivisie

Ajax blijft schadevrij in titelrace, maar ziet ziekenboeg volstromen in clash met PSV

Ajax heeft in de kraker tegen PSV een minimale zege geboekt. Ondanks een groot overwicht voor de thuisploeg bleef de teller steken op 1-0. De Amsterdammers raakten echter doelpuntenmaker Quincy Promes, Ryan Babel en Joël Veltman kwijt met blessures.

Ajax blijft met de overwinning drie punten voor op naaste belager AZ. Het tobbende PSV, afgezakt naar de vijfde positie, zag de achterstand op de rivaal na de nieuwe domper oplopen tot veertien punten.

Veranderingen

Zowel Erik ten Hag als Ernest Faber voerde een aantal veranderingen door voor het duel in de Johan Cruijff Arena. Bij Ajax stond Carel Eiting voor de eerste keer dit seizoen in de basis, waardoor Siem de Jong terugkeerde naar de bank. Voorin begon Ryan Babel in de punt van de aanval, met Dusan Tadic op rechts en Quincy Promes op links.

Faber liet de nieuwe aanwinst Ricardo Rodríguez buiten de basis en koos voor Olivier Boscagli als linksback. Nick Viergever en Daniel Schwaab vormden het centrum achterin, zodat Jorrit Hendrix terugkeerde naar het middenveld.

Unnerstall

Met Hakim Ziyech nog in de ziekenboeg nam Eiting de honneurs waar in de openingsfase. De middenvelder leverde na zes minuten een heerlijke ‘Ziyech-voorzet’ af op Promes, maar de volley van de aanvaller werd schitterend gepareerd door Lars Unnerstall.

De PSV-keeper was in het volgende half uur de grote sta-in-de-weg voor Ajax. Unnerstall redde knap op een schietpoging van Donny van de Beek, waarna hij een kopbal van Babel onschadelijk maakte.

Promes

De held van PSV ontpopte zich tien minuten voor rust echter tot schlemiel. De doelman speelde de bal pardoes in de voeten van Van de Beek, waarna de middenvelder met een rush het doelgebied instormde. Hij werd nog geblokt, maar Promes stond op de goede plek om de openingstreffer binnen te schieten.

PSV kon er ondertussen weinig tot niets tegenoverzetten. Afgezien van een schotje van Sam Lammers hoefde André Onana niet in actie te komen. Unnerstall kreeg aan de andere kant van het veld nog hulp van Denzel Dumfries bij een knal van Eiting, terwijl hij zelf redde op een schot van Sergiño Dest.

Blessures

Vlak voor rust moest Ten Hag noodgedwongen al zijn tweede wissel doorvoeren, nadat doelpuntenmaker Promes eraf moest met een ogenschijnlijke hamstringblessure. Joël Veltman had eerder al het strijdtoneel moeten verlaten.

Babel voegde zich vervolgens in de tweede helft ook nog in de ziekenboeg, waardoor Ten Hag na een uur al door zijn wissels heen was.

Mede door de blessuregevallen verschoof het spel af en toe richting het doel van Onana, maar Ajax was opnieuw dreigend via Dest. De mee opgekomen verdediger ging in het strafschopgebied neer in een duel met Boscagli, maar arbiter Björn Kuipers oordeelde dat er geen sprake was van een overtreding.

Hoewel Ajax nog een aantal keren gevaarlijk opdook in het strafschopgebied van Unnerstall, werd de keeper in het restant van het duel niet meer serieus getest. (FOX Sports)