Eredivisie

Ajax verstevigt koppositie na zege op AZ

Ajax heeft goede zaken gedaan op Super Sunday door AZ te verslaan. In Alkmaar werd het 0-2. Dankzij puntenverlies van de nummers 2 en 3, respectievelijk PSV en Vitesse, heeft Ajax nu zeven punten voorsprong in de Eredivisie.

AZ begon met dezelfde elf spelers als tegen FC Utrecht (0-1), terwijl Erik ten Hag ten opzichte van donderdag (3-1 tegen Willem II) op vier plekken wijzigde. De 18-jarige Devyne Rensch maakte z'n basisdebuut in de Eredivisie, Daley Blind startte als linksback.

Blind was betrokken het openingsdoelpunt. De linkspoot zette de aanval op, waarna de bal uiteindelijk bij Antony kwam. De Braziliaan scoorde met een bekeken schuiver langs Marco Bizot: 0-1.

Albert Gudmundsson had in de eerste helft nog twee keer enorme kopkansen op de gelijkmaker. In vrijstaande positie wist de IJslander niet te scoren.

AZ drong na rust aan en zocht naar de 1-1, maar werd in de counter geklopt door de bezoekers. Dusan Tadic had een perfecte voorzet in huis op Davy Klaassen, die de bal ineens en met succes op de schoen nam: 0-2. David Neres scoorde ook nog maar zijn treffer werd afgekeurd omdat Sebastien Haller buitenspel had gestaan. Toch kon Neres in blessuretijd wel juichen. Hij zorgde na een assist van Tadic voor het slotakkoord.

Zo kwam er een einde aan de mooie reeks van AZ, waarin het in de Eredivisie zeven keer op rij van een club uit de traditionele top drie had gewonnen.

Doordat Feyenoord op Super Sunday wist te winnen van PSV (3-1) bedraagt de voorsprong van Ajax op de naaste belager nu zeven punten.