KPN eDivisie

De Graafschap wint landskampioenschap eDivisie

De Graafschap heeft zich gekroond tot landskampioen in de edivisie. Dani Visser versloeg Bryan Hessing van Heracles Almelo in een spectaculaire eTribune, dat live werd uitgezonden op FOX Sports. Nadat zowel Visser als Hessing een wedstrijd wonnen, werd de finale beslist met een golden goal in de derde ontmoeting.  De 17-jarige Visser was uiteindelijk de gelukkige.

De eerste wedstrijd op de PlayStation 4 kwam moeizaam op gang. In een schaakspel tussen De Graafschap en Heracles Almelo had Visser het meeste balbezit. Pas na 40 minuten kwam de eerste kans voor De Graafschap, maar de spits van de Superboeren schoot voorlangs. Drie minuten later was het alsnog raak: na een voorzet vanaf de zijkant kopte Neymar de 0-1 binnen. Hessing ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar Visser speelde de wedstrijd zonder al te veel problemen uit.

In de return op de Xbox One moest Heracles Almelo met een plan B komen en deed dat met verve. Al na vijf minuten kwam Hessing door een doelpunt van Ronaldo op voorsprong, waarna Mbappé zeven minuten later de marge verdubbelde. Vlak voor het rustsignaal leek Heracles de wedstrijd op slot te gooien: Mbappé scoorde zijn tweede doelpunt. Visser kwam echter spectaculair terug door te scoren in de 53e en 78e minuut. Een slotoffensief van Heracles in de absolute blessuretijd bracht geen verschil, waardoor een golden goal in de derde ontmoeting het verschil zou maken.

Met een ingestudeerde 'trucje' bij de aftrap wist de 28-jarige Hessing al na bijna 10 seconden de finale te beslissen. Visser reageerde echter adequaat en zocht daarna met De Graafschap de aanval. Dit pakte na een paar minuten gunstig uit: met een golden goal schoot Visser zijn club in het debuutjaar naar het landskampioenschap.

De 17-jarige Visser reageerde uitgelaten: "Wat fantastisch om de edivisie te winnen. Na de 0-3 achterstand had ik het eigenlijk niet meer verwacht, maar met twee knullige doelpunten kwam ik terug in de wedstrijd. Om het dan zo af te maken is geweldig.. de adrenaline loopt nog steeds door mijn lichaam."

Bryan Hessing van Heracles Almelo: "Ik had voor de tweede wedstrijd een plan klaar liggen, maar helaas pakte dit niet goed uit. Natuurlijk baal ik enorm, maar ik ben oud genoeg om het te accepteren. Dani heeft terecht gewonnen", aldus een teleurgestelde Bryan Hessing van Heracles Almelo.

Road to the Final

Zowel Hessing als Visser zorgde met hun kwalificatie voor de eTribune voor een verrassing. Visser versloeg in december Stefano Pinna (PSV en voormalig wereldkampioen op de PlayStation), Jimmy Donkers (Feyenoord) en Tony Kok (PEC Zwolle), die op zijn beurt Dani Hagebeuk (Ajax) had uitgeschakeld. Vooral de PlayStation-finale tegen Kok was bloedstollend, met een 3-2 overwinning van Visser als resultaat.

Hessing baande zich een weg naar de eTribune door in de kwartfinales Jaey Daalhuizen (Feyenoord) en vervolgens in de halve finale Levy Frederique (Excelsior) te verslaan. In de Xbox-finale tegen Nick den Hamer (FC Groningen) stond na twee wedstrijden 2-2 op het scorebord. Na ruim 68 minuten in de derde wedstrijd scoorde Hessing de golden goal, met een ongekende ontlading als gevolg.

De edivisie en haar eTribune worden mede mogelijk gemaakt door KPN, Basic-Fit, FOX Sports, Domino’s, Radio 538 en 433.

eDivisie kampioen 2018/2019🏆😱 Gefeliciteerd @danivisser & @degraafschap_esports 👏🏻🎉