Voetbal Geeft

De jeugdopleiding bij sc Heerenveen: Meer dan voetbal

Voor veel jongens en meiden is het een droom: profvoetballer worden. De 17-jarige Gédéon ziet deze droom steeds dichterbij komen. Hij zit in de jeugdopleiding bij sc Heerenveen en hoopt over een paar jaar in de schoenen van keeper Xavier Mous te staan. Dit leverde een interessant gesprek op over de discipline als topsporter, het leven in een gastgezin en de rol die de Friese club speelt in zijn leven, binnen én buiten de lijnen.

Gescout worden door een profclub

Gédéon de Groot wordt 17 jaar geleden geboren in Congo. Wanneer hij 7 jaar oud is, wordt hij, samen met zijn jongere broertje, geadopteerd door een Gronings gezin. Hij start met voetballen bij V.V. de Pelikanen en weet al snel: ik wil later profvoetballer worden! Waar vriendjes na school gaan gamen, stapt Gédéon 4 keer per week de bus in om te gaan trainen. Zijn doorzettingsvermogen wordt beloond, want op zijn 13e wordt Gédéon gescout door drie profclubs, waaronder sc Heerenveen. Na een jaar pendelen tussen Groningen en Heerenveen regelt sc Heerenveen een gastgezin voor hem. Gastvader Martin, vroeger zelf keeper geweest, doet er alles aan om een veilige en stabiele thuissituatie te creëren zodat Gédéon zich kan ontwikkelen tot profvoetballer.

Het is niet alleen maar voetballen, voetballen, voetballen. Ze begeleiden je ook om een beter mens te worden.
Gédeon de Groot - Jeugdspeler sc Heerenveen

Meer dan voetbal

Naast veel trainen om de eerste keeper van sc Heerenveen te kunnen worden, leert hij veel van de club buiten het veld over respect, doorzettingsvermogen en een gezonde leefstijl: "Het is niet alleen maar voetballen, voetballen, voetballen. Ze begeleiden je ook om een beter mens te worden. Niet teveel gamen, niet gokken, roken of aan de drank. Wij moeten een voorbeeld zijn", aldus Gédéon.

Hiermee ziet de jonge keeper in opleiding in Xavier Mous een rolmodel: full-time keeper bij een profclub én parttime fiscalist. Naast keihard trainen bleef hij studeren en werkt hij momenteel tien uur per week als tax analyst bij Deloitte. Gédéon zelf loopt momenteel stage in de Feanstore, wat hij net als zijn trainingen vol enthousiasme doet. De club wil ervoor zorgen dat de jongeren zich niet alleen op het veld blijven ontwikkelen, maar ook daarbuiten.

Voetbal Geeft

Samen met de 18 clubs en Maatschappelijk Partner VriendenLoterij zet de Eredivisie zich in om iedere dag een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de videoserie Voetbal Geeft wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen. Bekijk hier alle andere afleveringen, gemaakt door de Eredivisie CV, ESPN en VriendenLoterij.

Dit artikel delen