Eredivisie

De ziel van FC Emmen: sfeerrijk meerdijk en boogie bar

Op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions vragen SANTOS en de Eredivisie CV 18 voetbalfans, van een beetje bekend tot heel bekend, wat hun club voor hen betekent. Vandaag Klaas Jan Bos (1975), voorheen sportverslaggever, nu persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie en FC Emmen-supporter sinds de eerste profwedstrijd in 1985. Over de Boogie Bar, de kopbal van Gerrie Schaap en een handtekening van Michel van Oostrum.

Naar-het-stadion-tip

“Sfeerrijk Meerdijk. Dat is de bijnaam van het stadion. Alleen, het stadion van Emmen ligt een beetje buiten de stad, aan de andere kant van de rondweg. Nog net op de Hondsrug, even verderop beginnen de Veenkoloniën.”

“Het stadion ligt tegenover het crematorium. Tegenwoordig is er wel een sfeerplein voor de wedstrijd, en dat is geloof ik een aardig succes. Maar persoonlijk prefereerde ik na de wedstrijd een bezoekje aan de legendarische Boogie Bar een kilometer achter het stadion. Die bar is failliet gegaan, maar volgens mij is er sprake van een doorstart. Ik zou het proberen!”

Ultiem stadiongeluk

“Dan ga ik toch terug naar mijn jeugd. Op de fiets vanuit Emmer-Compascuum naar de Meerdijk. Die fiets op slot zetten aan de kant van Barger-Oosterveld. Door wat bosjes lopend zie je dan opeens het stadion opdoemen. De masten van Emmen. Wow! Het gekke is, ik heb het nog steeds. Als ik in mijn oude woonplaats over de straat Kanaal A rijd, zie ik die masten weleens kilometers verderop branden. Dat doet me meer dan de lichtmasten van De Kuip of een waanzinnig mooie Oostblokbak.”

Favoriete shirt

“Het thuisshirt uit het eerste jaar. Het had niets met het eigenlijke shirt van Emmen te maken. Emmen speelde in een wit shirt met van die glimmende banen. Zoals het uitshirt van Ajax met TDK er op. Maar bij Emmen stond geen TDK. Daar stond American Stores, of zo. Iets met een vrijheidsbeeld, in het blauw en rood. Waar kan ik die krijgen, wie wil mij dat shirt verkopen?”

Dierbaarste herinnering

“Mag ik er twee noemen? Ben Haverkort. In de tijd dat hij aanvoerder van Emmen was bracht hij pakketjes rond, ik dacht bij Wever Transport. Omdat mijn vader hoofd van de school was en wij naast die school woonden, kwamen alle pakketjes van school bij ons thuis. En dus deed ik de deur wel eens open voor de aanvoerder van Emmen. Dat maakte nogal indruk.”

“In dezelfde categorie. Mijn vader moest vaak papier, pennen et cetera ophalen bij de gemeente. Daar hadden ze een afdeling voor op het gemeentehuis. Er waren mensen die dat dan in je auto stopten. Een van de medewerkers: Emmen-spits Michel van Oostrum. De handtekening van hem koester ik nog steeds. Al heeft hij tegenwoordig een pannenkoekenrestaurant in een woonwijk in Lelystad, de Polderpannenkoek geheten.”

 

Meest memorabele seizoen

“1989-1990. De kopbal van Gerrie Schaap op de lat vlak voor tijd in het oude Abe Lenstra-stadion. Ik hoor die bal nog op de lat komen. Ik stond achter het doel aan de andere kant. Daardoor geen promotie naar de Eredivisie. Verder klopte alles aan dat seizoen. Ze werden zesde, terwijl ze de seizoenen daarvoor niet verder kwamen dan een zestiende plaats. Dat eerste succesgevoel was toen.”

Zelf het succesgevoel van nu ervaren? 

Bestel dan hier je kaartje voor FC Emmen-Excelsior van komende zondag.


Alle columns en fotoreportages uit de serie

Samen met SANTOS zijn we op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions. Fotograaf Marco Magielse gaat op bezoek bij alle 18 Eredivisieclubs om de beleving in en rondom de stadions in beeld te brengen. Daarnaast vragen we een aantal bekende voetbalfans (van een beetje bekend tot heel bekend) wat hun club nu écht voor hen betekent. Bekijk hieronder alle bijdrages tot nu toe. 

 

Dit artikel delen