Eredivisie

Herinneringen ophalen bij Willem II haalt ouderen uit sociaal isolement

Willem II start als eerste voetbalclub in Nederland met Football Memories. Aan de hand van oude foto’s, krantenknipsels en memorabilia halen ouderen, soms met beginnende dementie, herinneringen op over historische voetbal-gebeurtenissen. 

Het traint het geheugen en voorkomt dat ouderen in een sociaal isolement belanden. Dinsdag was de landelijke pers aanwezig om meer te weten te komen over het initiatief van Stichting Willem II Betrokken, de maatschappelijke tak van de Eredivisieclub. 

Ton Pulskens, een van de deelnemers aan Willem II Football Memories, kwam door zijn dementie min of meer in een sociaal isolement terecht. Voor de camera van RTL Nieuws vertelt zijn echtgenote Riki dat het geen makkelijke situatie was: "Ton heeft eigenlijk geen behoeftes meer. Als ik iets voorstel dan zegt hij al snel 'doe maar niet'. Het hoeft niet meer voor Ton."

Totdat Willem II zich meldde. Ton is al 70 jaar fan van de voetbalclub en praat daar graag met andere liefhebbers over. Hij weet alles nog over de club te vertellen, want met zijn langetermijngeheugen is niks mis. Riki: "Het doet hem heel veel en hij vertelt het ook aan andere mensen". 


Een tafel verderop proberen Piet Kolen (87) en Harrie Hessels (86) met een stapel foto's het beste Willem II ooit samen te stellen. Piet tegenover het Brabants Dagblad: "Vroeger was ik een fanatieke fan, met een seizoenskaart. Nu zie ik het op tv.” Harrie: "Ik kan niet lang meer staan.”

Harrie toont een foto van Frenkie de Jong aan zijn buurman: "Kende die? Dat is een hele goeie. Voetbalt nu bij Ajax en speelt in het nationale elftal.” Zijn buurman schudt het hoofd en trekt een eigen kaart: "Hier: Jimmy Calderwood, dát was een goeie."

Initiatief leeft onder deelenemers

Volgens Arjen Pijfers, initiatiefnemer en vrijwilliger van het jaar bij Willem II, zijn de deelnemers erg enthousiast over het nieuwe maatschappelijke initiatief. "Het leeft absoluut. Je kunt merken dat mensen die eigenlijk niet meer naar een feestje willen of iets dergelijks, wel zeggen dat ze naar Football Memories toe willen. Dus het doet echt iets met ze".

"We hebben ook voorbeelden van mensen die al 's nachts om twee uur klaarzaten, omdat ze hier naar toe mochten gaan. Het is heel mooi om te zien dat het impact heeft bij die mensen", aldus Pijfers tegenover RTL Nieuws.

'We hopen dat andere clubs zullen volgen'

Het maatschappelijk initiatief is overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar ze al meer dan 10 jaar bezig zijn met Football Memories. Pijfers tegenover Brabants Dagblad: "Ik heb gesproken met mensen in Schotland. Daar doen ze dit met voetbal, shinty, cricket en rugby en zijn zo'n 250 groepen actief. Daar zijn duizenden mensen die er aan meewerken." 

Arjen Pijfers: "Willem II is de eerste club in Nederland die hiermee aan de slag gaat. Vanaf maart gaan we structureel een programma draaien bij Willem II Betrokken. We hopen dat andere clubs zullen volgen in de nabije toekomst". 

Pijfers reist binnenkort af naar Rotterdam om uitleg over het project te geven aan Feyenoord, Excelsior en Sparta.

De originele video van RTL Nieuws is hier te bekijken. Het artikel in het Brabants Dagblad is hier te lezen.

 

Dit artikel delen