Eredivisie

In beeld: Kluivert bezorgt Ajax Champions League

Op 24 mei 1995, vandaag 23 jaar geleden, schoot Patrick Kluivert Ajax langs AC Milan tijdens de Champions League-finale. Na een pass van Frank Rijkaard was het de 18-jarige Kluivert die de overwinning van de Ajacieden over de streep trok.

In het seizoen 1994/1995 trad Ajax in Wenen aan om voor de vierde keer in de historie de Cup met de grote oren te bemachtigen. Tot dan toe wonnen de Amsterdammers de - toen nog hetende - Europacup I in 1971, 1972 en 1973. Aan coach Louis van Gaal de taak om het kwartet compleet te maken.

Lange tijd zag het ernaar uit dat de wedstrijd op een verlenging zou uitdraaien, maar in de 69e minuut werd Jari Litmanen uit het veld gehaald en vervangen voor Patrick Kluivert. De 18-jarige aanvaller bleek goud waard voor de Godenzonen toen hij in de 85e minuut de Italiaanse keeper met een schuiver van dichtbij passeerde.

Een jaar later had Ajax de mogelijkheid om de Europese titel te prolongeren, maar in de finale werd er na strafschoppen verloren van Juventus (4-2). Na deze prestatie heeft Ajax niet meer een grote internationale prijs weten te winnen. In het seizoen 2016/2017 stond Ajax wel nog in de finale van de Europa League, maar verloor uiteindelijk met 2-0 van Manchester United.