Eredivisie

RKC en Sparta terug in de Eredivisie, FC Utrecht gaat Europa in

RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam spelen volgend seizoen weer in de Eredivisie. De clubs wonnen gisteren een beslissende wedstrijd in de nacompetitie van de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap degradeert na één jaar Eredivisie, terwijl FC Utrecht een ticket voor de Europa League wist te bemachtigen.

RKC Waalwijk keert na 5 jaar terug

Na een 0-0 gelijkspel in de eerste wedstrijd leek Go Ahead Eagles door een late 4-3 voorsprong op weg naar promotie. In de slotseconden zette RKC-middenvelder Stijn Spiering echter de knotsgekke wedstrijd op zijn kop: 4-4. In de resterende tijd liep de Waalwijkse ploeg met een penalty nog uit op 4-5.

RKC Waalwijk keert na vijf jaar terug in de Eredivisie, voor Go Ahead wacht nog een jaar Keuken Kampioen Divisie-voetbal.

Sparta promoveert, De Graafschap degradeert

In eigen huis moest Sparta Rotterdam de 1-2 nederlaag van afgelopen zaterdag goedmaken. Lars Veldwijk miste twintig minuten voor tijd een-op-een, maar de rebound was voor invaller Halil Dervisoglu, die zo de spanning in de tweestrijd helemaal terugbracht. Aan de andere kant was De Graafschap bij vlagen gevaarlijk, maar veel mogelijkheden creëerden de Superboeren niet.

Tien minuten voor tijd viel de beslissing: uit een corner kopte Adil Auassar de Rotterdammers naar een 0-2 voorsprong. Sparta keert na een seizoen afwezigheid terug op het hoogste voetbalniveau van Nederland. De Graafschap keert terug naar de Keuken Kampioen Divisie.

FC Utrecht naar Europa League

FC Utrecht heeft zich ten koste van Vitesse geplaatst voor de tweede voorronde van de Europa League. De ploeg van afzwaaiend trainer Dick Advocaat (71) won in Arnhem de return in de finale van de play-offs met 0-2.

Het openingsdoelpunt viel in de 31ste minuut en kwam op naam van de Belg Cyriel Dessers. Uitblinker Simon Gustafson, de man van de assist bij het eerste doelpunt, besliste het duel in de 77ste minuut.

Met de winst in het tweeluik nam FC Utrecht revanche voor de dubbele nederlaag tegen Vitesse vorig jaar in de finale van de play-offs om Europees voetbal.