Voetbal Geeft

Vluchteling Mo vindt nieuw thuis bij Sparta Rotterdam

Nadat de oorlog uitbreekt vlucht Mo (37) uit Syrië. Hij laat alles achter en komt in 2016 na een heftige reis aan in Nederland. In het AZC komt Mo in aanraking met Sparta Rotterdam en gaat als vrijwilliger aan de slag bij de Kasteelclub. De sympathieke vluchteling wordt al snel opgenomen in de Sparta-familie en vindt zijn nieuwe thuis. In een video deelt de Spartaan zijn aangrijpend verhaal.

Mohamed Abdou is in Syrië jarenlang advocaat totdat de oorlog uitbreekt. Noodgedwongen verlaat hij het land en laat zijn ouders, broers, vrienden en beroep achter zich. Via het asielzoekerscentrum stuit hij op een oproep voor verkeersregelaars bij Sparta Rotterdam. Mo grijpt deze kans met beide handen aan, want hij wil graag leren, in contact komen met andere mensen en de Nederlandse taal meester worden.

Mo valt al snel op met zijn sympathieke en vrolijke karakter. De Rotterdamse club promoveert de vrijwilliger naar een plaats in de keuken van het spelershome. Mo begint te stralen als hij over zijn nieuwe job praat: "Ik zorg er voor dat de spelers elke dag goed te eten krijgen. Ik vind dat fantastisch." Ook de selectie loopt inmiddels weg met de Syrische vluchteling. "Hij is iemand die heel erg betrokken is bij het verzorgen van de spelers en de spelers waarderen dat. En dat geldt voor mij even zo zeer", vertelt Sparta-trainer Henk Fraser.

"Wij beseffen ons heel goed in welke omgeving we werken. We kunnen met Sparta een mooi platform bieden en mensen weer aan banen helpen. Ik denk zelfs dat het voor ons een verplichting is", aldus de hoofdtrainer. Mo ziet zijn vrijwilligersbaan als een opstapje naar de toekomst: "Ik voel dat ik echt gewaardeerd wordt. Sinds ik bij Sparta werk heb ik de kans om mijn leven weer op te bouwen."

De kracht van voetbal

De video maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks waarin wekelijks wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Sparta Rotterdam is de achtste club die wordt uitgelicht. Bekijk hier de eerdere video’s van PSV (Amputatievoetbal), Willem II (Football Memories), PEC Zwolle (PEC kicks ASS), ADO Den Haag (G-Storks), FC Twente (Supporter voor elkaar), sc Heerenveen (Begeleid werken) en Feyenoord (Bijzondere wensen).

De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.

Dit artikel delen